Kunnen handicaps en chronische ziekten dan voorkomen worden? Ja en nee. De kans op handicaps en chronische ziekten, die niet aangeboren zijn maar die kinderen in de loop der jaren oplopen of ontwikkelen, kan soms worden verkleind. Denk hierbij aan aanpassing van levensstijl door bijv. gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar ook zoiets simpels als veiligheid in en rond het huis kan veel leed voorkomen.

Maar ook bij de behandeling van aangeboren handicaps of chronische ziekten kunnen preventieve maatregelen wel degelijk een belangrijke rol spelen. Door wetenschappelijk onderzoek in Nederland kan bijvoorbeeld in een veel vroeger stadium een aandoening vastgesteld worden waardoor de behandeling eerder kan beginnen of beter mogelijk is. Hierdoor kunnen de effecten van een aandoening beperkt worden. Ook hier is voorlichting cruciaal.

Helaas zullen handicaps en chronische ziekten altijd blijven bestaan en natuurlijk zullen onze mogelijkheden als mens om hulp te bieden altijd beperkt zijn. Wij zetten ons al jaren in tegen pesten van gehandicapte kinderen. Kinderen met een handicap blijken een 6 x zo hoge kans te lopen om doelwit te worden van pesterijen.